Τη βιωσιμότητα τέτοιων προγραμμάτων μελετούν και άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Τα οφέλη είναι προφανή: εκτός από την ενέργεια που θα παραγόταν, θα απελευθερώνονταν και τεράστιες εκτάσεις, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε εξαπλούμενους ΧΥΤΑ.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, με χρονικό ορίζοντα τριακονταετίας, προβλέπει την επαναξιοποίηση 16,5 εκατομμυρίων τόνων δημοτικών απορριμάτων ηλικίας έως και 50 ετών σε χωματερή του ανατολικού Βελγίου. Με τη χρήση τεχνολογίας πλάσματος, το μεθάνιο που παράγουν τα απορρίματα –το οποίο είναι 20 φορές πιο βλαβερό για το περιβάλλον σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα- θα μετατρέπεται σε αέριο, που με τη σειρά του θα τροφοδοτεί σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας 60 MW, ικανό να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες 60.000 νοικοκυριών.
Μεγάλα οφέλη αλλά με ποιο κόστος;
Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Global Change Biology, η αντικατάσταση της βενζίνης με βιοκαύσιμο από επεξεργασμένα απορρίματα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ακόμη και κατά 80%. «Τα αποτελέσματα υπαγορεύουν ότι τα καύσιμα από επεξεργασμένη βιομάζα απορριμάτων, όπως το χαρτί ή το χαρτόνι, αποτελούν μια πολλά υποσχόμενη λύση στον τομέα της καθαρής ενέργειας».
Η διαδικασία ωστόσο κρύβει και κινδύνους, ιδιαίτερα στις παλαιότερες χωματερές όπου είναι πιθανό να υπάρχει αμίαντος ή παγιδευμένο μεθάνιο, που θα μπορούσε να αναφλεγεί εάν εκλυθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου