19 Ιαν 2010

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΗΝΕΙΑΣ

ΤΕΧΝΗΤΗ ΛΙΜΝΗ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΠΗΝΕΙΟΥ

Ο Πηνειός ποταμός σχηματίζει μια εκτεταμένη δελταϊκή πεδιάδα 83 km2 η οποία αρδεύεται από το ομώνυμο φράγμα του με μήκος 70km και είναι γνωστός από την αρχαιότητα, αφού σύμφωνα με τη μυθολογία με τα νερά του ο Ηρακλής καθάρισε τους στάβλους του βασιλιά Αυγέα..

Η τεχνητή λίμνη του Πηνειού στην Ηλεία βρίσκεται πάνω από την Αρχαία και Νέα Ήλιδα, 20 περίπου χιλιόμετρα από την ακτή κοντά στο χωριό Κέντρο. Η θεμελίωση του έργου άρχισε το 1961 και περατώθηκε το 1968. Το ύψος του φράγματος είναι 50μέτρα, το μήκος του 2175μ.και καλύπτει 21χιλ. στρέμματα. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά εγγειοβελτιωτικά έργα του Νομού. Το νερό χρησιμοποιείται για την άρδευση των πεδινών εκτάσεων τους μήνες Απρίλιο έως Οκτώβριο κατά μήκος του άξονα Λάππα – Αμαλιάδας – Καρδαμά.

Έχει εκπονηθεί ειδική περιβαλλοντική μελέτη με στόχο την αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της περιοχής που περιβάλλει τη λίμνη του φράγματος Πηνειού. Οι δράσεις που προτείνεται να αναπτυχθούν είναι η δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων και λοιπών χώρων αναψυχής, η δημιουργία εγκαταστάσεων ναυταθλητισμού που θα επιτρέπουν την άθληση και διαμονή ενός αριθμού αθλητών με τον ανάλογο εξοπλισμό τους και την ενίσχυση της χλωρίδας (δενδροφύτευση) και της πανίδας (εμπλουτισμό της περιοχής με είδη πτηνών, απαγόρευση κυνηγίου κλπ), του βιοτόπου της περιοχής.

Παράλληλα έχουν γίνει μετρήσεις παραμέτρων του νερού της λίμνης. Μετά από σειρά δειγματοληψιών η ποιότητα του νερού της λίμνης κρίθηκε ως εξαιρετικά καλή, δεδομένου ότι οι τιμές των φυσικοχημικών παραμέτρων είναι σε πολλές περιπτώσεις καλύτερες και από τις αποδεκτές για το πόσιμο νερό. Τα παραπάνω συνηγορούν στην αξιοποίηση της λίμνης ως δεξαμενής για την ύδρευση των κατοίκων του Δήμου Αμαλιάδας μετά την κατασκευή κατάλληλου διυλιστηρίου.

ΠΟΤΑΜΟΣ ΕΡΥΜΑΝΘΟΣΟ ποταμός Ερύμανθος, παραπόταμος του Αλφειού προσφέρεται για ελεύθερο canoe, την Άνοιξη αλλά και τους θερινούς μήνες. Η πιο εντυπωσιακή διαδρομή την οποία προτιμούν οι τολμηροί φυσιολάτρες είναι το φαράγγι του Ερύμανθου από τα Τριπόταμα ως την Νεμούτα. Την άνοιξη επισκέπτονται την περιοχή και κάνουν canoe στον Ερύμανθο πολλοί τουρίστες.

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Αμαλιάδα- Φραγκαβίλα- Εφύρα- Σιμόπουλο - Οινόη

Λίγο έξω από την Αμαλιάδα υπάρχει η ιστορική και πρωτότυπη, από αρχιτεκτονικής πλευράς, εκκλησία της Φραγκαβίλας. Στη συνέχεια, μέσα από μια καταπράσινη διαδρομή, φθάνουμε στα χωριά Εφύρα και Οινόη, που είναι χτισμένα κοντά στις ομώνυμες αρχαίες πόλεις.Γαστούνη- Ήλιδα- Φράγμα Πηνειού - Αμαλιάδα

Η διαδρομή αυτή περνάει από μια από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαιότητας: την Ήλιδα, διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων. Στη συνέχεια, ανάμεσα από γραφικά χωριά, φθάνει στο φράγμα του Ηλειακού ποταμού Πηνειού το οποίο είναι από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου