28 Φεβ 2010

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Καποδίστριας 1 ήταν η συνένωση Δήμων και Κοινοτήτων, η οποία απέβλεπε στη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των νεοσύστατων Δήμων.

Άποψή μου είναι ότι το εγχείρημα αυτό απέτυχε. Mελέτες που διαβάζουμε συχνά στον Τύπο δείχνουν ότι οι περισσότεροι Δήμοι κινδυνεύουν από οικονομική κατάρρευση. Η αποτυχία αυτή είναι μεγαλύτερη στα χωριά, τα οποία εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους.

Τα τοπικά συμβούλια απαξιωμένα απο τον Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και από τους περισσότερους Δημάρχους, είτε υπάρχουν είτε όχι, είναι ένα και το αυτό.

Συνέπεια τούτου είναι οι περισσότεροι Δήμαρχοι να αντιλαμβάνονται το Δήμο που διοικούν ως τσιφλίκι τους, ρίχνοντας το βάρος των έργων στις πόλεις ή στις έδρες των Δήμων για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους.

Και σαν να μην μας έφτανε η εγκατάλειψη που νιώσαμε από τον Καποδίστρια 1, στο προσκήνιο έρχεται το πρόγραμμα  ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ (δηλαδή ακόμα μεγαλύτερη συνένωση -σύμπτηξη Δήμων και Κοινοτήτων).

Θεωρώ πως, αν είναι αναγκαίο να προχωρήσει το παραπάνω σχέδιο, είναι απαραίτητο να υποστεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Καλό θα ήταν να γίνουν πιο προσεκτικά βήματα.

Το ιδανικό ίσως θα ήταν να ερωτηθούν οι τοπικές κοινωνίες αν συμφωνούν και οχι να αποφασίζουν για εμάς κάποιοι καρεκλοκένταυροι από τα γραφεία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου