29 Απρ 2010

ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

     Καταργούνται οι 54 Nομαρχίες και στη θέση τους δημιουργούνται
13 Περιφέρειες και επτά Γενικές Διευθύνσεις.


     ΟΙ ΝΕΕΣ 13 αιρετές περιφέρειες διατηρούν τα όρια των σημερινών κρατικών περιφερειών και κάθε νομός θα αποτελεί πλέον και περιφερειακό διαμέρισμα της νέας δομής. Σε κάθε διαμέρισμα θα εκλέγονται τοπικοί αντιπεριφερειάρχες σε ενιαία λίστα με τον περιφερειάρχη.

     Οι περιφέρειες θα είναι αυτοδιοικούμενα κατά τόπο νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και θα αποτελούν το δεύτερο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

      Με το νομοσχέδιο του «Καλλικράτη» η θητεία των οργάνων της αυτοδιοίκησης επεκτείνεται από τα τέσσερα στα πέντε χρόνια με τις αυτοδιοικητικές εκλογές να ταυτίζονται με τις ευρωεκλογές, για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα να θέσουν υποψηφιότητα στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια Ελληνες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Μέχρι σήμερα το ηλικιακό όριο συμμετοχής ήταν τα 21 έτη.

   Ν. Ηλείας

   Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία περιλαμβάνει τους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας. Έδρα της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι η Πάτρα. Κάθε νομός αποτελεί και περιφερειακό διαμέρισμα και κάθε πρωτεύουσα νομού είναι έδρα του αντίστοιχου περιφερειακού διαμερίσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου