21 Νοε 2010

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει η παράνομη υλοτομία


Μέχρι και το 30% της έκτασής του χάνουν τα δάση της Ελλάδας εξαιτίας της παράνομης υλοτομίας, που -ειδικά φέτος- έχει «πάρει τα πάνω της», λόγω της οικονομικής κρίσης.

Οι καταναλωτές, όλο και περισσότερο, σκέφτονται το αυξημένο κόστος του πετρελαίου θέρμανσης με αποτέλεσμα πολύτιμα δέντρα όπως οι αρχαίες βαλανιδιές του δάσους της Φολόης και του Ξηρομέρου μετατρέπονται σε καυσόξυλα για το τζάκι.

Την ίδια στιγμή, δεν λείπουν και τα περιστατικά βίας κατά των δασικών υπαλλήλων που καλούνται να ελέγξουν καταγγελίες. Στην Πιερία, όπως αναφέρει η Real planet, πριν από περίπου έναν μήνα, κατέληξαν στο νοσοκομείο δύο υπάλληλοι της Διεύθυνσης Δασών Κατερίνης, οι οποίοι ήρθαν αντιμέτωποι με συμμορία λαθραίων υλοτόμων με σιδηρολοστούς.

Ανάλογο περιστατικό είχε συμβεί και πέρυσι, χωρίς ευτυχώς σοβαρούς τραυματισμούς.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες μελών τοπικών περιβαλλοντικών ομάδων, πολλοί νέοι από χωριά που βρίσκονται πέριξ των δασών στρέφονται για τον βιοπορισμό τους σ’ αυτή την ιδιαίτερη επικερδή αλλά, φυσικά, παράνομη δραστηριότητα.

«Είναι αποθρασυμένοι», μαρτυρούν τα στελέχη των δασαρχείων, τονίζοντας παράλληλα τις ελλείψεις και την αδυναμία των υπηρεσιών τους να ελέγξουν αυτήν την κατάσταση.

πηγή: Newsbeast. gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου