7 Δεκ 2010

Θεμελιώνεται η πρώτη συνεταιριστική μονάδα βιομάζας


Με προσδοκίες για ουσιαστικά αναπτυξιακά βήματα όσον αφορά τη βιομάζα στην περιοχή του νομού Καρδίτσας προχωρά προς τις πρώτες εκλογές ανάδειξης Διοικητικού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθούν στις 19 Δεκεμβρίου, η πρόσφατα ιδρυθείσα Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρεία Καρδίτσας (ΕΣΕΚ). Το αιρετό Δ.Σ. που θα προκύψει από τους μετόχους, θα κληθεί από την επόμενη μέρα να «τρέξει» τις διαδικασίες κατασκευής μίας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιομάζας, ισχύος 1MW. Η θέση που θα επιλεχθεί για την κατασκευή της μονάδας θα βρίσκεται εντός του νομού και θα εξαρτηθεί από τρεις παράγοντες: -τη θέση των χωραφιών των μετόχων που ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν ή καλλιεργούν φυτά που παράγουν βιομάζα
 -τη θέση των μονάδων που ανήκουν σε συνεταίρους και οι οποίοι ενδιαφέρονται να καταναλώσουν θερμική ενέργεια
-τη θέση των σημείων στα οποία η ΔΕΗ θα υποδείξει ότι πρέπει να παραδίδεται η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια.
Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός κατασκευής μιας μονάδας αυτής της δυναμικότητας ανέρχεται στα 2,5 εκατ. ευρώ περίπου. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda, μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί ως συνέταιροι πάνω από 270 άτομα, με το συγκεντρωμένο κεφάλαιο να φτάνει τα 310 χιλιάδες ευρώ. Η προσωρινή διοικούσα επιτροπή, αλλά και η Αναπτυξιακή Καρδίτσας (ΑΝΚΑ), που παρέχει την τεχνική υποστήριξη, προβλέπουν ότι μέχρι τις εκλογές του Δεκεμβρίου θα έχουν τακτοποιήσει τις οικονομικές τους εκκρεμότητες, την αγορά δηλαδή της υποχρεωτικής μερίδας ύψους 1.000 ευρώ, η πλειοψηφία των 348 ιδρυτικών μελών της πρώτης γενικής συνέλευσης, τον Ιούλιο του 2010.
Ο διευθυντής της ΑΝΚΑ μάλιστα, Βασίλης Μπέλλης, εκτιμά ότι το συγκετρωθέν κεφάλαιο μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου μπορεί να αγγίξει τα 500 χιλιάδες ευρώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνεταιρισμός είναι αστικού τύπου, συνεπώς μέλος του μπορεί να γίνει οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο συνδέεται με την περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας. Φιλοδοξία όλων είναι να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης από τα κεφάλαια της ΕΣΕΚ, ώστε η διερεύνηση των τρόπων χρηματοδότησης και προσέλκυσης επενδυτών για το υπόλοιπο ποσό να γίνει από θέση ισχύος.
Πάντως, η πλειοψηφία όσων δεν έχουν καταθέσει ακόμα το ποσό για τη μερίδα τους, είναι αγρότες που δεν έχουν πληρωθεί ακόμα για την παραγωγή τους, αδυνατώντας με τη σειρά τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Επιχειρώντας μία «ακτινογραφία» των μέχρι στιγμής συνεταιριστών, ο κ. Μπέλλης διευκρινίζει ότι οι περισσότεροι είναι κάτοικοι πόλεων που κατέχουν χωράφια, καθώς και μεγαλύτερης ηλικίας αγρότες. Ο Θανάσης Μαρκινός, μέλος της προσωρινής διοικούσης επιτροπής και αγρότης, υπογραμμίζει ότι τα περισσότερα από τα χωράφια των παραπάνω μένουν ακαλλιέργητα, οπότε η αξιοποίησή τους με καλλιέργεια αγριαγκινάρας θα τους εξασφαλίσει ένα συμπληρωματικό εισόδημα διόλου ευκαταφρόνητο, αφού η καλλιέργεια θα είναι συμβολαιακή. Παράλληλα όμως, ο κ. Μαρκινός επισημαίνει ότι βιομάζα δεν είναι μόνο οι ενεργειακές καλλιέργειες, αλλά και τα υπολείμματα από καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού, άχυρα, καλώντας ουσιαστικά τους αγρότες της περιοχής να συμμετάσχουν στο εγχείρημα, διατηρώντας τις τωρινές τους καλλιέργειες.
Η ΕΣΕΚ ιδρύθηκε στα πρότυπα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας, η οποία και ανέλαβε δωρεάν την υποστήριξη για τη συγκέντρωση του κεφαλαίου για την πραγματοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της ΕΣΕΚ. Την πρωτοβουλία ίδρυσης της ΕΣΕΚ, που αποτελεί την πρώτη ενεργειακή συνεταιριστική εταιρεία στη χώρα, ανέλαβε το Επιμελητήριο Καρδίτσας με την τεχνική υποστήριξη της Αναπτυξιακής Καρδίτσας και τη συμπαράσταση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων και όλων των τοπικών φορέων.
 
Πρώτη ημερίδα της ΕΣΕΚ για βιομάζα
Στις 21 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα «Τεχνολογίες αξιοποίησης της βιομάζας», αφιερωμένη στην ΕΣΕΚ, στα πλαίσια του 2ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου. Σκοπός της ημερίδας ήταν να αρχίσουν να εξοικειώνονται τα μέλη της ΕΣΕΚ με τις νέες τεχνολογίες, όπως μας διευκρίνισε ο κ. Μπέλλης.
Στην ημερίδα αναπτύχθηκαν θέματα όπως οι προοπτικές αξιοποίησης της βιομάζας, οι μικρές κινούμενες μονάδες αεριοποίησης για πράσινη ενέργεια και επιχειρηματικότητα, τα πλεονεκτήματα, τα προβλήματα, οι προδιαγραφές και ο απαραίτητος εξοπλισμός για παραγωγή μπρικετών και pellets, τα μικρά συστήματα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας με καύση βιομάζας στην Ευρώπη, τα Οικονομο-τεχνικά δεδομένα εγκαταστάσεων αξιοποίησης βιομάζας και οι παράμετροι επιτυχίας της ΕΣΕΚ.

πηγη Agronews 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου