21 Σεπ 2011

Αναστάτωση και στην Ηλεία για τη νομιμοποίηση των γεωτρήσεων


     Μέχρι τις 31/12/2011 θα πρέπει να έχουν καταθέσει αιτήσεις για άδειες αρδευτικών γεωτρήσεων όλοι αγρότες και κτηνοτρόφοι που χρησιμοποιούν νερό για τις εκμεταλλεύσεις τους. Αυτό ορίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 30 Ιουνίου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β΄ 1440/2011):

     «Όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα χρήσης νερού, υποχρεούνται να ζητήσουν την έκδοση άδειας
χρήσης νερού για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού, εντός δώδεκα μηνών, και ειδικά για τις αρδευτικές γεωτρήσεις εντός έξι μηνών, από την έναρξη ισχύος της».
     Για την έκδοση των αδειών απαιτείται η υποβολή σχετικής αίτησης – δήλωσης. Η αίτηση − δήλωση συνοδεύεται με τα παρακάτω δικαιολογητικά: α. Απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων ή περιβαλλοντική έκθεση, μόνο για τις γεωτρήσεις με ετήσια αντλούμενη ποσότητα νερού άνω των 100.000 κ.μ..

     β. Αποδεικτικό δικαιώματος χρήσης νερού, όπως αντίγραφο σχετικής απόφασης παραχώρησης δικαιώματος χρήσης νερού, αντίγραφο παλαιάς άδειας, παραστατικά της ΔΕΗ, βεβαίωση ή παραστατικό αρμόδιας δημόσιας αρχής.
     γ. Χάρτης (1:5000) ή απόσπασμα ορθοφωτοχάρτη με τις ενότητες και τους κωδικούς των αγροτεμαχίων, ή απόσπασμα ψηφιακής απεικόνισης όπου σημειώνεται η ακριβής θέση του έργου υδροληψίας (x,y,z) σε προβολικό σύστημα ΕΓΣΑ 87, καθώς και οι πλησιέστερες υφιστάμενες υδροληψίες σε ακτίνα 200μ. από τη θέση του έργου εις διπλούν.
    δ. Στοιχεία για την ποιότητα του νερού και την καταλληλότητά του για τη συγκεκριμένη χρήση που αναφέρεται στην αίτηση (όπως χημική ή/και μικροβιολογική ανάλυση νερού από πιστοποιημένα εργαστήρια).
     ε. Αντίγραφο νόμιμου τίτλου ή άλλη πράξη από την οποία προκύπτει δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης του χώρου στον οποίο γίνεται η χρήση του νερού, δυνάμει εμπράγματης ή ενοχικής σχέσης όπως: i) συμβολαιογραφικό έγγραφο από το οποίο προκύπτει δικαίωμα κυριότητας ή επικαρπίας, ii) συμφωνητικό μίσθωσης, iii) απόφαση έγκρισης επέμβασης σε δασική έκταση, iv) απόφαση των
     Υπουργών Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για παραχώρηση δημόσιας έκτασης σε περίπτωση χαρακτηρισμού έκτασης ως πλέον άγονης.
      στ. Νόμιμη εξουσιοδότηση εκπροσώπησης σε περίπτωση που ο αιτών ενεργεί για λογαριασμό νομικού προσώπου. Στην περίπτωση αυτή συνυποβάλλεται επικυρωμένο αντίγραφο της νόμιμης συστατικής πράξης του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου ή του συλλογικού οργάνου.
     ζ. Σε περιοχές όπου υφίστανται συλλογικά δίκτυα διαχείρισης νερού, βεβαίωση φορέα περί μη εξυπηρέτησης από συλλογικό δίκτυο.
     η. Σε περίπτωση άδειας για υδροδότηση κτίσματος, οικοδομική άδεια ή έγγραφο από την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία που να βεβαιώνει τη δυνατότητα υδροδότησής του.
    Οι άδειες για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού, εκδίδονται από το Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που υπάγεται η σχετική αρμοδιότητα για τη λεκάνη απορροής ποταμού όπου ασκείται η χρήση, ή τους Γενικούς Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων σε περίπτωση συναρμοδιότητας.
   Όσοι δεν το πράξουν, θα χάσουν εντός των επομένων ετών το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τις γεωτρήσεις τους και η Διεύθυνση Υδάτων θα προβεί σε κυρώσεις όπου και όπως προβλέπεται.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου